Bispens Marked – For Aktører

23-27 juli slår vi dørene op for Bispens Marked – har du lyst til at være med, så læs videre…

Med Bispens Marked er vores vision at lave en begivenhed, hvor kvalitet, autenticitet, læring, oplevelse og inddragelse går op i en højere enhed. Vi ønsker, at Bispens Marked er en attraktiv begivenhed for både gæster og deltagere. Vi prøver ikke at rekonstruerer middelalderen en til en, men lægger stor vægt på autenticitet og høj kvalitet hos alle deltagere.

Målet med Bispens Marked er at formidle Spøttrup Borgs historie til et bredt publikum. Med vægt på senmiddelalderen, borgen som forsvarsværk samt samfundets opbygning, religion og verdenssyn. Vi ønsker at vores formidling sker på en inddragende og sjov måde, hvor de besøgende selv er en del af begivenheden og ikke bare tilskuere.

Derfor er autenticitet, åbenhed, formidling og sjov nøgleord hos os.

Bispens Marked har ikke lagt sig fast på et årstal eller et århundrede, men arbejder nogenlunde inden for de historiske rammer af Spøttrup Borgs virke som bispeborg, hvilket vil sige 1300-1536 (med lidt god vilje). Vi ved at dette karambolerer med nogle af de grupper der har været vant til at komme, men kontakt os gerne, så tager vi en snak om hvad vi kan gøre i det specifikke tilfælde.

For mere info skriv til Tine Danielsen på tdan@museumsalling.dk

 

Retningslinier – kort fortalt

Bispens Marked har ikke lagt sig fast på et årstal eller et århundrede, men arbejder nogenlunde inden for de historiske rammer af Spøttrup Borgs virke som bispeborg, hvilket vil sige 1350-1536 (med lidt god vilje).

Derfor skal boder og lejre forestille handelsboder eller feltlejre fra denne periode, og enhver deltager forpligter sig til at optræde i tidsmæssig korrekt dragt og øvrig fremtræden.

Lejr/Bod

Boder og lejre skal forestille handelsboder/feltlejre fra middelalderen. Moderne rekvisitter og materialer er ikke tilladt. Det er kun tilladt at bruge rekvisitter, materialer, møbler og inventar, som fandtes i middelalderen. Nødvendige moderne hjælpemidler skal så vidt mulig gemmes, så de ikke er synlige for publikum.

Brug træ eller lignende til skilte og naturlige farver – ingen neongrønne, pink eller lignende farver til eksempelvis prismærker – og helst ingen laminering.

Fremtræden

Alle, der deltager som aktør (både grupper og bodholdere), skal være iklædt middelaldertøj.

Vi ser meget gerne, at dragterne er lavet af uld og ufarvet eller lyst hør.  Da vi ved, at mange aktører har dragter lavet af farvet hør, er disse stadig tilladt, men vi ser meget gerne, at kvinder bærer ulden overkjole og mænd som minimum har hoser lavet af uld. Nervøst velour er ikke tilladt og vi ser helst at man ikke bruger bomuld.

Kvinder over ”jomfrustadiet” skal bære hovedbeklædning.

Hvis man ikke har middelalderfodtøj, er diskret brunt eller sort fodtøj i orden.

Farverige tatoveringer, piercinger, nutidige frisurer og ikke naturlige hårfarver skal tages ud eller dækkes til. Moderne makeup og neglelak er heller ikke tilladt.

Vikinger: Da vi i en lang årrække også har haft vikinger med til Bispens Marked, vil vi meget gerne hjælpe med i første omgang at “middelalderficere” påklædning og lejr. Kontakt gerne Tine Danielsen for yderligere info eller hjælp.

Våben

Det er den enkeltes ansvar at indhente og medbringe nødvendige tilladelser.  For yderligere information se:

https://politi.dk/vaaben/borger/ansoeg-om-vaabentilladelse

Dyr

Dyr er velkomne. Ejeren har det fulde ansvar både i og udenfor åbningstiden. Hunde skal holdes i snor. For hunde gælder det, at halsbånd og snor skal være af læder eller reb i farverne sort, brun eller lignende.

Læs de fulde retningslinjer her!

 

Tilmelding grupper

Hvis I er en middelaldergruppe eller forening, hvor jeres primære aktivitet er formidling, men også har en smule salg, så tilmeld jer her ved at udfylde denne formular

 

Tilmelding Boder

Tilmeld jer ved at udfylde denne formular 

Håndværkere: Gratis

Bod med salg af middelaldervarer: 500 kr.eksklusiv moms (625 kr. inklusiv moms)

Bod med salg af drikkevarer (mjød, øl m.m.) samt mindre salg af fødevarer (pandekager, mandler m.m.): 3000 kr. eksklusiv moms (3.750 kr. inklusiv moms)

Hvis der ønskes større salg af fødevarer (krodrift eller lignende), kontakt: Tine Danielsen tdan@museumsalling.dk

Hvem er vi?

Spøttrup Borg er drevet af Museum Salling. Museum Salling er en statsanerkendt, kommunal museumsorganisation, der dækker arkæologi, kulturhistorie, kunsthistorie og naturhistorie. Læs mere om Museum Salling her.

Når du deltager på Bispens Marked kan du støde ind i:

 

Per Lunde Lauridsen – Museumschef

Tine Klitgaard Danielsen – Teamleder formidling

Terkel Brannet –  Museumsinspektør og arkæolog

Anne Kjeldgaard Heiberg – Museumsvært

 

Cia Poulsen – Butiksansvarlig

Ole Agergaard – Teknisk service leder

Kjeld Berg Madsen –  Teknisk service

Charlotte Moesgaard Bentsen – Museumsformidler